woensdag 10 november 2010

Voorgerecht: Ravioli met Pompoenvulling en salieboter

Gisteren kwam mijn neefje met zijn vriendin gezellig bij ons eten en aangezien ik de tijd had leek het me wel leuk om redelijk uitgebreid voor ze te koken. Voorafgaand aan een dinertje ben ik doorgaans al een paar dagen van te voren aan het nadenken over een leuk menutje. En zoals dat dan af en toe bij mij gaat, wil ik dan ook nog weleens recepten dromen. Zo droomde ik maandagnacht dat ik een workshop pasta maken kreeg van Jonnie Boer (die ik de dag daarvoor in topchef aan het werk had gezien, dus niet zo raar dat ik over hem droomde), we gingen iets bereiden met groenten van het seizoen en het werd pompoen (daarover had hij in diezelfde topchef gesproken). Dus bij ontwaken dacht ik laat ik mijn droom maar eens volgen en iets met pasta en pompoen gaan maken. Eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat ik nooit eerder zelf pasta had gemaakt (behalve in mijn droom dan), dus dat leek me een leuke uitdaging voor de dinsdag. Het resultaat was erg lekker, al had ik de pasta nog dunner moeten rollen. Dus dat is een tip die ik alvast kan meegeven ;-).


              Niet echt een geweldige foto, excuus daarvoor.


Ingredienten voor 4 personen:
Voor de Ravioli:
- 250 gr bloem
- 2 eieren
- koud water

- 1 ei
- 2 tl melk

Voor de vulling:
- ca. 700 gr pompoen geschild en in stukjes
- 4 knoflooktenen
- 3 kleine uien (leuk om alles een beetje door elkaar te gebruiken bijv: 1 sjalot, 1 rode ui en 1 gewone ui)
- 2 el fijngehakte salie
- ca. 175 gr ricotta
- ca. 40 gr geraspte pecorino romano (of parmezaanse kaas)
- verse Nootmuskaat
- 1 eidooier
- peper
- zout
- olijfolie

Voor de salieboter:
- 250 gr gezouten roomboter
- ca. 16 saliebladeren

Bereiding
- Warm de oven voor op 180 gaden
- Schil de pompoen, haal de klokhuizen eruit en snijd de pompoen in blokjes
- Leg alle blokjes op een bakblik sprenkel er wat olijfolie over heen en geef het flink wat zeezout en draaipeper.
- Hussel alles door elkaar en zet het ca. 40 minuten in de oven, zodat de pompoen mooi zacht is geworden.

Maak ondertussen het pastadeeg voor de ravioli:
- Zeef de bloem en maak van de bloem een bergje in een grote kom of op het werkvlak (ik heb het zelf uiteindelijk in de kom gedaan, nadat  ik het eerst verpruste op mijn werkvlak).
- Maak een kuil in het midden van de berg.
- Breek de eieren en giet deze in de kuil.
- Klop nu de eieren los, waarbij je de bloem al roerend mee klopt. Als je een mooi los deeg wilt krijgen moet je er af en toe een paar druppels koud water aan toevoegen.
- Als je deeg uiteindelijk zacht en soepel en droog aanvoelt kan je gaan kneden. Doe dit wel op een met bloem bestoven werkblad. In ongeveer 6 minuten kneed je het deeg totdat het glad en elastisch is. Leg een theedoek over het deeg en laat het deeg zo'n 30 minuten rusten.

- Snipper de uien en fruit deze in een koekenpan aan.
- Hak de knoflook fijn en voeg deze aan de uien toe.
- Haal de pompoen uit de oven en meng die met de uien. Als je een keukenmachine hebt kan je dit mengsel door de keukenmachine halen, heb je die niet stamp dan de uien, knoflook en pompoen in een kom fijn.
- Zet het mengsel weg en laat het afkoelen

Terwijl het mengsel afkoelt zijn de 30 minuten verstreken en kan je verder met het deeg voor de ravioli:
- Verdeel het deeg in 2 porties. Pak 1 portie en laat die andere bedekt staan.
- Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en rol met een deegroller steeds vanuit het midden naar de buitenkant. Draai het deeg steeds. Totdat het mooi dun is (ca. 2,5 mm las ik later ergens, nadat het bij mij iets te dik bleek). Dek af met een theedoek.
- Herhaal dit proces met de andere bal en dek ook af met een theedoek.

- Als het pompoenmengsel is afgekoeld voeg je de ricotta toe, meng erdoorheen.
- Gevolgd door de eidoor, de geraspte pecorino en salie (2 eetlepels). Rasp ca. 1 theelepel Nootmuskaat over de vulling en roer vervolgens alles door elkaar. Proef het mengsel en breng eventueel nog op smaak met wat peper of zout als je dat mist -> is voor iedereen persoonlijk.

Afmaken van de pasta:
- klop het ei met de 2 theelepels melk
- Als je een rond of vierkant vormpje hebt, kan je dit mooi gebruiken om gelijke stukken uit de pasta te steken. Steek steeds 2 rondjes of vierkantjes uit het pasta deeg. Bestrijk beide rondjes of vierkantjes steeds aan 1 kant met het ei/melk mengsel.
- Pak een beetje van het pompoenmengsel en vorm er een bolletje van. Leg die op een pasta rondje of vierkantje en leg het andere deel eroverheen. Knijp de vormpjes nu rondom helemaal dicht op elkaar.
- Herhaal dit proces totdat het deeg helemaal op is. (Je kunt de ravioli van te voren al maken en zo'n 1 a 2 uur onder een theedoek laten staan WEL BUITEN DE KOELKAST.
- Je hebt waarschijnlijk nog wel wat pompoenvulling over. Gooi dit niet weg, want dit kan een hele lekkere basis zijn voor een soep (post ik later vandaag nog een recept voor) of je kunt het de volgende dag door een aardappelpuree stampen. Echt zonde om weg te gooien.

- Breng ruim water met zout aan de kook en voeg 1 voor 1 de ravioli voorzichtig toe. Kook de ravioli totdat ze beetgaar zijn (als ze beginnen te drijven gaan ze de goede kant op)
- Smelt ondertussen in een pan de boter samen met de salieblaadjes, totdat de blaadjes lekker krokant zijn.
- Schep de ravioli voorzichtig op verwarmde borden en giet de boter met salieblaadjes, want die zijn juist heerlijk, over de ravioli heen.

Smakelijk eten!

1 opmerking:

  1. Ben laatst in India uit eten gegaan en had toen Rode bieten raviolio (+saus) met pompoenvulling besteld, heerlijk dat het was!!

    Ook echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen