vrijdag 12 november 2010

Voorgerecht: Sinterklaassoep van rode bieten met geitenkaas

Gezellig, Sinterklaas is morgen weer in het land! Wat kan ik me nog steeds verheugen op deze knusse tijd. De kaarsjes aan en een huis dat heerlijk geurt naar eten en zelfgemaakte bisschopswijn (gluhwein) dat mijn moeder met veel liefde bereidde. Dat zijn mijn fijne jeugdherinneringen aan Sinterklaas. Nu met de Sint zo vlak voor de deur en mijn lieve vriendinnetjes die gisteren kwamen eten was het tijd voor een gerechtje van mijn moeders hand. Deze heerlijke rodebietensoep heeft mijn moeder tot sinterklaassoep omgedoopt, vanwege de mooie rode kleur en het wit van de geitenkaas. Ook dit is overigens weer een voorgerecht dat je heerlijk al in de middag kunt voorbereiden en je 's avonds alleen nog even hoeft op te warmen. Ideaal voor etentjes dus.



Ingredienten voor 6 personen:
- Ca. 1000 gram gekookte bieten (te koop bij bijv. de AH in zo'n bak zitten er ca. 4 in per bak)
- 2 uien of sjalotten (of van ieder 1, kan natuurlijk ook)
- 3 tenen knoflook
- Ca. 1,5 liter kippenbouillon (1,5 liter water en 3 a 4 kippenbouillonblokjes)
- Tijm
- Balsamicoazijn
- 50 gr boter
- Olijfolie
- Zeezout en zwarte draaipeper

- 250 gr creme fraiche
- 125 gr. zachte verse geitenkaas

Bereiding
- Zet water voor de kippenbouillon op
- Ontdoe de bieten van hun vel en hak ze fijn
- Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook
- Voeg de boter toe en laat deze smelten
- Voeg de fijngehakte bieten toe en roer deze goed terwijl je ze op hoog vuur even bakt.
- Blus af met een flinke scheut balsamico-azijn en laat deze verdampen
- Schenk 1 liter van de kippenbouillon erbij en hou de andere halve liter nog even achter de hand.
- Voeg de blaadjes van ca. 6 a 7 tijmtakjes toe
- Breng het aan de kook en laat het geheel garen
- Maak terwijl de soep aan het koken is het geitenkaasmengsel. Klop de geitenkaas met de creme fraiche tot een egaal geheel en zet tot gebruik in een bakje weg in de koelkast.
- Als de bietjes gaar zijn kan je de soep pureren met een staafmixer.
- Je kunt nu gaan kijken wat je van de soep vindt. Vind je hem nog te dik (wat goed mogelijk is) dan voeg je nog wat van de bouillon toe en ga je weer met de staafmixer aan de slag. Net zo lang totdat jij de dikte van je soep mooi en lekker vindt.
- Haal de soep nu door de zeef en giet deze weer terug in de pan.
- De soep is nu klaar en hoeft voor gebruik alleen 'savonds nog even opgewarmd te worden.
- Schenk de soep in een mooi soepbord of soepkom
- Schep voorzichtig een goede eetlepel van het geitenkaasmengsel in de soep
- Voor de garnering kan je er eventueel nog een blaadje tijm op leggen.

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten