Vanochtend werd ik wakker en had ik zin om een taart te maken als nagerecht voor vanavond en daarmee uitgebreid te gaan experimenteren. Zelf ben ik gek op kwarktaart, omdat het zo'n lekkere luchtige taart is. Helaas is het inmiddels hartstikke herfst en de klassieke kwarktaart is dan eigenlijk niet echt meer geschikt. Vandaag heb ik daarom een herfstige variant verzonnen. Kwarktaart is een ideale taart om te maken voor mensen zonder oven, want die heb je niet nodig!
Ingredienten voor een grote herfstkwarktaart:
De vruchtenvulling en topping:
- 4 appels
- ca. 7 eetlepels rozijnen
- 1 citroen (ook grotendeels te gebruiken voor de kwarkvulling)
- 1 klein flesje zoete witte zwijn (bijv. klein AH flesje zoete witte wijn 0,25 l)
- ca. 2 dl water (iets minder zou ik doen)
- 3 el suiker
- 2 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels (niet perse noodzakelijk, maar wel lekker)
- 1 steranijs (niet perse noodzakelijk, maar wel lekker)
De taartbodem:
- 1 pak Bastognekoeken
- ca. 75 gr. boter
De kwarkvulling:
- ca. 750 gr Appel/kaneel kwark (zelf heb ik Optimel kwark gebruikt, maar je kunt zeker ook een volle kwarkvariant nemen)
- 9 a 10 blaadjes Gelatine
- 1 citroen
- 250 ml slagroom
- ca. 100 gr witte basterdsuiker
De bereiding:
De vulling en topping
- Wel de rozijnen in een bakje met warm water
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij mooie dunne plakjes van de appels
- Doe de wijn, het water en de suiker alvast in een steelpan.
- Rasp de citroen boven de pan, zodat de citroenrasp hierin opgevangen wordt.
- Snij de geraspte citroen nu doormidden en voeg ca. 1 eetlepel citroensap toe aan het mengsel in de steelpan. Bewaar de rest van de citroen voor de kwarkvulling.
- Voeg aan het mengsel de kaneelstokjes, de steranijs en de kruidnagel toe
- Breng dit alles samen aan de kook
- Stop zodra alles aan de kook is gebracht de helft van de dunne appelschijfjes aan het mengsel toe en zet het vuur laag! Pocheer de appels nu ca. 5 minuten (tot ze een beetje glazig zijn)
- Spoel ondertussen de afgekoelde rozijnen af, even laten uitlekken en toevoegen aan de resterende appelschijfjes.
- Na 5 minuten de gepocheerde appels in een zeef opvangen. Het mengsel moet ook opgevangen worden en weer terug in de steelpan. Vis tussen de appelschijfjes de kruidnagel eruit en gooi die weg. De kaneelstokjes en de steranijs mogen ook weer in de pan met het mengsel.
- Zet dit terug op het vuur en voeg de overige appelschijfjes met de rozijnen toe aan het geheel en laat ook 5 min. pocheren.
- Daarna mag het in zijn geheel, dus met mengsel en al aan de andere appelschijfjes worden toegevoegd in een grote kom. Laat dit afkoelen en zet het vervolgens weg in de ijskast tot het koud is geworden.
De taartbodem:
- Smelt de boter in een steelpannetje
- Verkruimel ondertussen het hele pak Bastognekoeken. Het best gaat dit met een keukenmachine, zodat de kruimel heel mooi fijn is geworden. Maar met een staafmixer zal het ook wel gaan denk ik.
- Pak een (traditioneel) taartblik. Klik de twee elementen los van elkaar en leg op de bodem bakpapier. Schuif het bovenste element eroverheen en klik het vast, zodat het bakpapier goed vast zit. Knip eventueel het bakpapier aan de zijkanten mooi rond af.
- Voeg in een beslagkom (of iets dergelijks) de gesmolten boter aan de Bastognekruimel toe.
- Roer dit hele geheel goed door totdat alle Bastognekruimels 'nat' zijn geworden. Schep vervolgens dit hele mengsel in het taartblik en smeer dit evenredig uit met de bolle kant van de lepel. Als alles mooi verdeeld is, begin je alles aan te drukken zodat het een mooie stevige taartbodem wordt. Vervolgens afdekken en in de koelkast wegzetten om te laten harden.
De kwarkvulling:
- Laat 3/4 van het helemaal afgekoelde appel/rozijnenmengsel uitlekken. De overige 1/4 laat je nog in de koelkast in het sap staan voor de topping.
- Stop de gelatineblaadjes een voor een in een bakje met koud water.
- Knijp de citroendelen helemaal uit in een steelpannetje
- Schep de Kwark in een grote beslagkom.
- Schenk de verse slagroom in een kom en zeef de basterdsuiker hierover uit. Klop dit samen stijf.
- Verwarm het citroensap op laag vuur in het steelpannetje
- Knijp ondertussen de gelatineblaadjes uit en voeg dit aan het warme citroensap toe. Laat de gelatine smelten. Laat dit vervolgens een klein beetje afkoelen.
- Voeg het uitgelekte appel/rozijnenmengsel toe aan de kwark. Roer dit even lekker door elkaar.
- Voeg de opgeloste gelatine in zijn geheel toe aan dit mengsel ook weer heel goed doorroeren.
- Nu alleen nog het opgeklopte slagroommengsel toevoegen en rustig door de kwark en appel/rozijnen roeren.
- Haal het taartblik met bastogne taartbodem uit de koelkast en schep het hele kwarkmengsel in het taartblik. Strijk het nog even mooi glad.
- Laat de taart ca. 1 uur opstijven in de koelkast en decoreer dan de taart met het overgebleven appel/rozijnen mengsel. WEL EERST GOED LATEN UITLEKKEN.
- Zet de taart nu nog 1 a 2 uur in de koelkast.
- Bestrooi voor het opdienen de taart met nog een beetje kaneel
Klaar is je herfsttaart. Hmmm, smullen maar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Heb ze een eigen blogspot. Nou ja! En dan nog wel een met zo'n mooie herfstkwarktaart op - nu - de voorpagina.
BeantwoordenVerwijderenYou go Girl!
Lieve groeten,
O de B