dinsdag 16 november 2010

Restjesdag: Soep Ratjetoe

Zeg eens eerlijk: Hoe vaak gooi jij eten weg uit je koelkast? Hoe vaak heb je boodschappen in huis gehaald en trek je een week later je goentela open en denk je "shit had ik nog halve courgette en broccoli in huis"? Of dat je producten helemaal onderin de prullenbak weggooit, zodat je vriend of man niet zien dat je 'stiekem' eten hebt weggegooid? Zelf vind ik eten weggooien altijd een onwijs rot gevoel. Het is niet alsof ik zelf de oorlog hebt gemaakt, maar toch voelt het niet helemaal YinYang. Want ja, het is slecht voor het milieu, maar wat bij mij misschien nog een erger rotgevoel veroorzaakt (als ik even heeeel eerlijk met je ben) is dat ik gewoon alle euro's bij elkaar opgeteld, misschien wel een lekker flesje wijn heb weggooid, en dat is pas echt zonde toch?

Mijn oplossing? Een Soep Ratjetoe!



Ingredienten:
- Knoflook
- Uien
- Alle (aangebroken) groenten die je nog in je groentela hebt liggen (te denken aan courgettes, aubergines, tomaten, pompoen, broccoli, prei, etc, etc)
- Heb je ook nog oude kruiden in je koelkast liggen, zoals rozemarijn of tijm haal die er dan ook maar eens even uit.
- Bouillonblokjes (soort maakt eigenlijk niet uit, wat je zelf lekker vindt)
- Water
- Olijolie
- peper en evt zout

Bereiding:
- Zet water op voor de bouillon
- Fruit in een scheut olijfolie grof gehakte knoflook en uien aan
- Hak al je groenten grof en fruit die met de ui en knoflook even mee
- Maak een bouillon van het gekookte water en de bouillonblokjes (1 liter = 2 bouillonblokjes)
- Voeg de bouillon toe aan de groenten in de pan. Zet je groenten niet helemaal onder bouillon, anders wordt je soep te waterig en je kunt er later altijd nog extra bouillon aan toe voegen.
- Leg als je ook nog kruiden in je koelkast had liggen de takjes bovenop de groenten en bouillon.
- Kook je groenten met een deksel op de pan gaar
- Haal je kruiden eraf en gooi die weg.
- Pureer de soep fijn en maak die eventueel dunner met wat extra bouillon als je dat nodig acht.
- Je Soep Ratjetoe is klaar
- Heb je nog creme fraiche in huis? Maak daar nog wat van met evt. wat kruiden (zoals basilicum of peterselie) en peper en zout en leg die bovenop je soep in de kom.

Heb je toevallig ook nog (oud) brood  in huis en wat beleg, maak dat dan ook meteen eens lekker op en serveer dat bij je soep.

Oh dit is toch heerlijk zo'n kopje 'Soep zonder schuldgevoel'.
Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten