Shit, vergeten boodschappen te doen? Of gewoon geen zin om de deur meer uit te gaan om nog boodschappen te doen. Voor een Tortilla Espanola heb je eigenlijk de ingredienten altijd wel in huis. Het is makkelijk te maken en het is lekker als lunchgerecht, borrel of gewoon als avondeten. Zelf kook ik dit vaak op zondagen of maandagen. Het recept dat ik jullie hier geef is het basisrecept, maar je kunt hier makkelijk mee varieren. Heb je nog groenten, kaas of spek over? Het kan allemaal door deze spaanse taart! Al vind ik hem persoonlijk in z'n puurste vorm vaak het lekkerst.
Ingredienten voor 1 tortilla:
- 1 a 2 grote (zoete) uien
- 4 a 5 aardappels
- 3 a 4 teentjes knoflook
- 4 a 5 eieren
- Olijfolie
- Zeezout en Peper.
Bereiding:
1. Zet een pan met water en zout op voor de aardappels (niet te veel water). Schil en was de aardappels en snij deze vervolgens in kleine blokjes. Als het water kookt kunnen de kleine blokjes in de pan. Ca. 10 minuten laten koken, maar prik af en toe in een blokje om te kijken hoe het met de blokjes gaat. De aardappels moeten niet te gaar zijn, meer beetgaar.
2. Als de aardappels op staan, snipper je ondertussen de ui(en) in stukjes. Zet een koekenpan (als het even kan met antiaanbaklaag) op het vuur met een scheut olijfolie. Zet het vuur middelhoog. Voeg de ui toe en fruit even aan. Vervolgens kneus je de knoflook en snij je deze ook klein (of met knoflookpers) en voeg je deze aan de ui toe. Even doorroeren en vuur zacht zetten. De ui of de knoflook mogen niet bruin worden.
3. Pak een kom waarin je de eieren breekt, voeg peper & zout en eventueel kruiden (bijvoorbeeld verse peterselie of bieslook) die je lekker vindt toe aan de eieren. Kluts de eieren goed door elkaar.
4. De Aardappels zullen ondertussen wel gaar zijn. Afgieten en even laten uitdampen, zodat het zijn vocht kwijt is. Voeg de aardappelstukjes nu toe aan de ui en knoflook en voeg peper en zout naar eigen smaak toe. Roer alles goed door elkaar. Bak de aardappels nog heel even mee. Zorg er vervolgens voor dat alles een beetje mooi plat in de koekenpan ligt en zet het vuur niet te hoog.
5. Schenk het eimengsel nu over alles in de koekpan en zorg dat het mengsel overal tussen zit. Zet een deksel op de koekenpan (of een andere koekenpan omgedraaid erop, doe ik altijd) en laat het op een rustig vuurtje een minuut of 5 garen. Zodra je merkt dat de onderkant stevig is, zul je zien dat de bovenkant nog niet gaar is. Schud de omelet los en schuif deze voorzichtig op een bord of andere koekenpan, zet nu de koekenpan erover heen en draai deze met ovenwanten om, zodat de nog niet gare kant op de bodem van de koekenpan ligt. Zet de koekenpan weer terug op het rustige vuur en laat de andere kant ook nog even rustig gaar worden. De taart moet niet te droog worden. Het is juist lekker als deze nog een beetje smeuig is.
Je basis Tortilla Espanola is klaar. Hij kan zowel koud als warm gegeten worden, al vind ik hem warm zelf het lekkerst.
Variatietip
Het is heel erg lekker om deze basis tortilla, zodra deze een klein beetje afgekoeld is, op de bovenkant in te smeren met creme fraiche en vervolgens te beleggen met gerookte zalm. Leuk als lunchgerecht met Pasen bijvoorbeeld.
Smakelijk eten!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten