De Tarte tatin werd per toeval in 1889 ontdekt door de gezusters Tatin die samen een hotel runde in Frankrijk. Het is na ruim 200 jaar nog steeds een verukkelijke taart, zeker voor deze taart eeuuhh tijd van het jaar. Er zwerven vele varianten van deze taart over het internet, maar deze simpele variant heb ik mezelf de afgelopen jaren eigen gemaakt.
Ingredienten:
Voor het deeg:
- 200 gr Bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 100 gr boter (op kamertemperatuur)
- 1 ei
Voor de vulling:
- 4 grote goudreinetten
- 150 gr witte basterdsuiker
- 100 gr boter
Eventueel:
- bakje joghurt-, vanille of kaneel ijs (wat je zelf lekker vindt)
- Bakje creme fraiche of slagromm ( wat je zelf lekker vindt)
- Kaneel.
Bereiding:
Ook dit nagerecht kan je 's middags al helemaal voorbereiden.
- Zeef 200 gram bloem in kom
- Voeg 1 eetlepel suiker en het zakje vanille suiker toe
- Voeg hieraan ook de boter in stukjes en het ei toe
- Kneed dit nu met je handen tot 1 mooi egaal deeg. Maak er een deegbal van en wikkel het in vershoudfolie en zit dit ongeveer 1 uur weg in de koelkast om op te stijven.
- 10 minuten voordat je het deeg uit de koelkast haalt, schil je de appels en verwijder je het klokhuis. Snij de appels steeds in 4 mooie parten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast. Kneed het nog even goed door en rol er met een deegroller een mooie ronde vorm van, die ruim over je taartblik past. Steeds van binnen naar buiten rollen en dan alle kanten op natuurlijk ;-). Qua taartblik gebruik ik hier zelf altijd zo'n ronde vorm met van die ribbels aan de zijkant voor.
- Smelt 100 gr boter (in stukjes gesneden) in een steelpannetje.
- Als de boter gesmolten is voeg je hieraan de 150 gr. witte basterdsuiker toe.
- Verhit dit samen op halfhoog vuur ZONDER TE ROEREN, totdat er een bruine karamel ontstaat
- Schenk deze karamel vervolgens in het taartblik en leg in de karamel de appelparten met de bolle kant naar beneden.
- Leg het deeg er nu overheen. Dit moet je niet te strak te doen, je stopt als het ware de appelparten een beetje in.
- Prik een paar gaatjes in het deeg met een vork en zet het nu alvast 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.
- Na 20 minuten haal je het eruit, laat je het even afkoelen en denk je het met aluminiumfolie af totdat je het 'savonds gaat gebruiken.
- 's avonds zet je hem dan nog een een minuut of 25 a 30 in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Uiteraard kan je de taart ook in een keer maken als je dat zelf prettiger vindt. Zet de taart dan zo'n 45 minuten in de oven.
Serveer de warme tarte tatin lekker met opgeklopte slagroom of creme fraiche en een bolletje ijs. Strooi er voor de gezelligheid en smaak nog wat kaneel overheen.
Smakelijk eten!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten