In het verlengde van de Sinterklaassoep moest er natuurlijk ook een hoofdgerecht komen dat van te voren al goed voor te bereiden is, want voor 6 man een dinertje koken is geen doen als je alles diezelfde avond nog moet maken. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een moeilijk recept, maar dat is het absoluut niet. Het is vooral erg lekker door de rode port pruimensaus, die je overigens ook met andere vleessoorten kunt combineren.
Ingredienten voor 6 personen:
- 1 kiprollade van de AH
- 1,5 kilo aardappelen (iets kruimig)
- 6 tenen knoflook
- 2 bakjes haricot vers
- Koksroom (zo'n flesje Finesse bijv.)
- Verse nootmuskaat
- Juspoeder Maggi
- Zeezout en peper
- Gekookt water
- Gewone roomboter
- Gezouten roomboter
Voor de rodeport-pruimensaus:
- 1 ui
- 3 knoflooktenen
- 4 kruidnagels
- Ca. 4 a 5 dl port
- ca. 1 a 2 dl rode wijn
- Pot gevogelte fond (als je een ander vleessoort erbij gaat maken, pas de fond dan op je vleessoort aan bijv. rund of wild fond)
- 1 kippenbouillontablet ( je bouillontablet ook weer aanpassen op je vleessoort mocht je dat veranderen)
- Gedroogde pruimen zonder pit (De AH verkoopt deze pruimen in zo'n zak van 500 gr en zijn top hiervoor)
- Draaipeper
- Olijolie
Bereiding:
- Begin met het maken van de saus. Hoe vroeger je deze saus maakt op de dag hoe lekkerder deze wordt. Je kunt hem zelfs al een avond van te voren maken.
- Snipper de ui en snij de knoflook in stukjes. Smoor deze in een scheut olijfolie in de pan
- Gooi de kruidnagels erbij en blus dit af met de port en de rode wijn.
- Laat dit geheel tot ca. 1/3 inkoken op een hoger vuurtje
- Als het geheel is ingekookt tot ca. 1/3 giet je de pot fond erbij samen met het bouillonblokje en wat peper.
- Laat dit nu op een laag vuurtje langzaam inkoken.
- Vervolgens haal je alles door de zeef en doe je alleen de saus weer in de pan terug.
- Doe de pruimen (zak AH) in de saus en laat dit inkoken totdat de saus iets dikker wordt.
- Vuur uitzetten en je saus is klaar. Laat deze lekker de hele dag staan zodat alle smaken mooi in de pruimen trekken. Voor gebruik hoef je de saus nu alleen nog maar even op te warmen.
- De kiprollade koop je kant en klaar bij de AH en kan je voordat je gasten komen al voorbereiden.
- Smelt gewone roomboter in een koekenpan. Braad hierin de kiprollade aan alle kanten even aan.
- Leg de aangebraden kip in een ovenschaal en blus het aanbaksel in de koekenpan af met een flinke scheut gekookt water. Voeg hier een paar theelepels Maggi Juspoeder (zit in een potje) aan toe en een heel klein beetje peper. Laat dit even inkoken en voeg er vervolgens nog een klein beetje roomboter aan toe. Proef je jus even. Is hij te zout? dan voeg je er nog wat water aan toe. Te flauw? Dan nog wat juspoeder.
- Schenk deze jus nu in de ovenschaal bij de kiprollade. Je kunt dit wat ik tot hier heb beschreven al een uur voordat je gasten er zijn alvast doen. Dan hoef je hem daarna alleen nog in de oven te schuiven.
- De rollade moet 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Haal de ovenschaal er elke 10 minuten even uit om de rollade om te draaien en de jus erover heen te scheppen, zo blijft de rollade lekker sappig.
- De aardappelpuree kan je ook al deels voorbereiden in de middag. Schil de aardappels en halveer ze en leg ze in een pan met zout water.
- Voeg hieraan ook de knoflooktenen toe. Haal alleen het velletje van de knoflook af, maar laat ze verder heel. Je hebt dit dan alvast maar klaan staan en je hoeft het dan als je gasten er zijn alleen nog even te koken.
- De aardappels en knoflook moeten ongeveer 20 a 25 minuten koken
- Afgieten en even laten droog stomen.
- Breng in een steelpannetje de koksroom met een beetje zeezout en vers geraspte nootmuskaat tegen de kook aan.
- Stamp de aardapels en knoflook door elkaar heen en giet de room erover heen.
- Nog even aanstampen en de room er goed doorroeren. Proef je puree. Misschien nog een beetje nootmuskaat eroverheen raspen? Of een tikkeltje zout aan toevoegen? Jij bepaalt de smaak!
- Ook de haricot vers bereid ik 'smiddags al voor.
- Dop de haricot vers
- En kook ze in 3 a 4 minuten in lichtzout water beetgaar (absoluut niet te gaar hoor, dat is niet lekker)
- Spoel ze af onder koud water om de garing meteen te stoppen en laat ze in een vergiet uitlekken.
- Vervolgens doe je de boontjes weer terug in de pan om ze 's avonds pas weer te gebruiken.
- Als je puree klaar is (deksel erop om alles warm te houden), je kiprollade klaar is (laat die in de oven staan tot het laatste moment, blijft die lekker warm), dan warm jij de pruimensaus op. Voeg bij de haricot vers die je in de middag al had gemaakt een klont gezouten roomboter toe en warm ze op die manier even op af en toe even flink roeren.
- Het moment supreme, nu komt het erop aan alles mooi maken en ook nog eens warm te houden. Moeilijk, maar oefening baart kunst. Je kunt je borden als je een beetje grote oven hebt voorverwarmen in de oven, je schuift ze gewoon nog even een minuut of 5 bij de kiprollade.
- Haal de kiprollade uit de oven en snij deze in mooie plakken ca. 1 a 2 p.p.
Opmaken van de borden:
- Zelf vind ik het altijd mooi staan als je een brede ring gebruikt. Die kun je bij elke kookwinkel kopen.
- Leg de ring op het midden van het bord en schep er aardappelpuree in.
- Leg bovenop de puree en in de ring wat haricot vers
- Haal de ring er voorzichtig af en leg daarna 1 a 2 plakken van de rollade bovenop dit torentje
- Vervolgens schep je de pruimen er voorzichtige bovenop en schep je de saus eroverheen en er naast, wat je zelf mooi vindt!
Smakelijk eten!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Eva, hartelijk dank voor dit recept. Jaren geleden heb ik ooit eens ook kiprollade met port pruimensaus gemaakt en kon het recept niet terugvinden. Blij was ik dus nu dit recept te vinden. Ik weet wat wij eten voor kerst! Geen schoonmoeder die hier nog over kan klagen. :-)
BeantwoordenVerwijderenKArin
Wat ontzettend leuk om te horen!
BeantwoordenVerwijderenIk heb nog nooit met fond gekookt. Wanneer is t lang genoeg ingekookt?
BeantwoordenVerwijderenEva ik heb deze saus ook nog met kaneelstokje ingekookt, en serveer deze bij eende vlees heerlijk
BeantwoordenVerwijderen