woensdag 10 november 2010

Hoofdgerecht: Gebraden kip met geroosterde rozemarijnaardappeltjes, venkel en tomaatjes

De ravioli was het voorgerecht en als hoofdgerecht had ik dit gerecht gemaakt. Als ik eters krijg, dan vind ik het ongezellig om een hele avond in de keuken te staan, dus kies ik gerechten die goed voor te bereiden zijn, zoals ook dit gerecht. Je kunt dit al 's middags allemaal voorbereiden, zodat je 's avonds nog maar een minuut of 10 in de keuken hoeft te staan.



Ingredienten voor 4 personen
Voor de kip
- 1 hele (biologishe of scharrel) kip
- 5 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- ca. 2 takjes rozemarijn
- Balsamico azijn
- Olijfolie
- Peper en zeezout (draai)

Voor de aardappeltjes
- 8 vastkokende aardappeltjes
- 2 takjes rozemarijn
- olijfolie
- Zeezout

Voor de tomaatjes
- 8 Tasty Tom tomaten
- 1 venkel
- Olijfolie

Voor de jus
- 1 pot Kippenfond
- Roomboter

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg de kip in een ovenschaal en vul de kip met: de hele knoflooktenen, de sjalotten in grove stukken, 1 takje rozemarijn, flink wat grof zeezout en draaipeper, scheutje balsamicoazijn.
- Smeer de kip helemaal in met olijfolie. Bind de voorpoten vast en steek er een takje rozemarijn doorheen.
- Giet nog een scheutje olijfolie in de ovenschaal.
- Zet de kip (vuistregel: per 500 gr ca 30 minuten. In mijn geval 1250gr, dus 1 uur en 15 minuten) in de oven. Haal de ovenschaal er elk kwartier uit om de kip te draaien (steeds op een andere kant) en schep er daarna meteen elke keer het vrijgekomen sap over de kip heen, zodat deze lekker sappig blijft en niet uitdroogt.
- Als de kip klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem een beetje afkoelen
- Giet alle vrijgekomen sappen die in de ovenschaal liggen in een steelpannetje
- Voeg hieraan de pot met kippenfond toe en laat het inkoken tot een jus.
- Als de kip een beetje afgekoeld is kan je hem met een scherp mes doormidden snijden. Trek nu met (schone handen uiteraard) al het vlees van het bot en leg dat even op een ander bord. Gooi de botten en het karkas niet weg, want daar kan je de volgende dag gebruiken om een heerlijke kippensoep van te trekken (post ik later vandaag nog een recept voor)
- Als je de hele berg kip ontleed hebt en er geen botjes of vel meer tussen zit dan kan je dit alvast in een pan leggen tot je de kip nodig hebt. Doe er wel alvast een scheut van de jus erover heen, zodat de kip niet uitdroogt en lekker sappig blijft. Afdekken met een deksel.

- Als de kip in de oven zit, kan je mooi alvast de aardappeltjes boenen, want de schil kan je gewoon eten als je mooie aardappels hebt gekocht.
- Snij de aardappeltjes in fietvorm
- Ris nu van twee takjes rozemarijn de takjes af en doe die in een kom, samen met een scheut olijfolie en zeezout. Haal de 'frieten' erdoorheen en leg ze op een bakblik met bakpapier.
(- Dit kan je dus ook al smiddags doen, je hoeft ze dan alleen nog even in de oven te schuiven)
- Zet de aardappels 20 minuten in de oven eruithalen alles keren en nog eens een minuut of 15 en dat alles op 200 gr.

- De venkel snij je in mooie dunne plakjes en leg je in een ovenschaal samen met de tomaatjes, die gewoon als trossen in de oven kunnen, staat later weer leuk als presentatie op het bord. (Dit kan je 's middags dus ook alvast allemaal klaar zetten, zodat je het alleen de oven nog hoeft in te schuiven) Giet er een scheutje olijfolie over heen en zet ook op 200gr ca. 20 minuten in de oven (kan je dus gewoon wat later bij de aardappeltjes in de oven schuiven)

- 10 minuten voordat je de aardappeltjes en venkel uit de oven haalt, kook je je jus nog even in en voeg je er een flinke klont boter aan toe.
- Verwarm ook de kip, die in een deel van de jus in de pan ligt op.
- Leg de frieten op een (verwarmd) bord, leg er de kipstukken bovenop en schenk er wat jus overheen, de geroosterde venkel op de kip en de trostomaatjes gezellig aan de zijkant.

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten