woensdag 24 november 2010

Hoofdgerecht: Oerhollandse boerenkool met worst

Oh my god.....het gaat deze week sneeuwen. En dan te bedenken dat ik een maand of twee/drie geleden nog gewoon lekker op een terrasje in het zonnetje aan een glaasje wijn zat te lurken. De winter heeft gelukkig ook zo z'n voordelen, je mag je vetreserves weer op peil gaan brengen. Nou zat dat met die vetreserverves bij mij helaas in de zomer al dik in orde en zou ik denk ik zelfs een winterslaap kunnen houden om vervolgens ergens in de lente lekker dun wakker te worden, maar dat terzijde.

Tegenwoordig zijn we natuurlijk allemaal vreselijk hip en zo...eten we sushi ipv nieuwe haring, Dimsum i.p.v. een lekkere bitterbal en vieren we kerst i.p.v. Sinterklaas (foei!). Allemaal leuk en aardig, maar zijn we soms vergeten hoe lekker een oerhollandse stamppot kan smaken? Deze week in het kader van de kou, de herfst en daarmee de hang naar mijmeringen en melancholie over 'vroeger was alles beter' een heerlijk (en makkelijk) Boerenkool met worst recept zoals mijn moeder die altijd voor mij maakte als ik bibberend van de kou na de hockeytraining thuis kwam. Ach.....wat was dat toch een onbezorgde tijd!



Ingredienten voor ca 3/4 personen:
- ca. 1 kilo kruimige aardappels
- ca. 300 gr biologische boerenkool (Leg die bij thuiskomst even in de vriezer, zodat de rijp er zogenaamd nog even over heen geweest is = lekker en heeft ook weer wat oerhollands + staat alsof je er heel veel vanaf weet)
- Gerookte magere spek (bij de AH zijn dat 2 van die afgescheiden bakjes)
- Runderbouillonblokjes
- Water
- Mosterd
- Maggi Juspoeder
- Roomboter
- 1 rookworst (verwend als ik ben koop ik een rookworst altijd bij de slager, omdat ik die toch echt lekkerder vind, dan zo'n verpakte bij de supermarkt)

Bereiding:
- Zet water op voor de bouillon
- Maal de gerookte spek fijn in je keukenmachine of blender
- Bak de helft daarvan aan in de pan die je gaat gebruiken voor de boerenkool. Als het spek een beetje rul gebakken is haal je die eruit en zet je in een bakje apart.
- Schil en was de aardappels en maak ze vervolgens wat kleiner zodat ze sneller garen
- Maak van het opgezette water 1 liter runderbouillon (= 1 liter water en 2 blokjes runderbouillon)
- Leg de aardappels in de pan
- Haal de bevroren boerenkool uit de vriezer en leg die over de aardappels heen
- Voeg daaraan de runderbouilon toe. Belangrijk is dat het niet allemaal onder staat, dus waarschijnlijk heb je de hele liter niet eens nodig.
- Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze als laatste bovenop de boerenkool. Let op! Ook om deze reden mag niet alles onder de bouillon staan, want de rookworst mag het vocht niet raken, anders splijt deze en lopen alle lekkere sappen uit je worst. Doodzonde.
- Deksel op de pan en in ca. 20 tot 25 minuten het geheel gaar laten koken.
- Begin ca. 5 a 10 minuten voordat de boerenkool gaar is met het maken van de jus. Bak de andere helft van de spekjes rul in een koekenpan en haal ze uit de koekenpan wanneer deze klaar zijn en leg die bij de andere helft van de spekjes in het bakje. De smaak van de spekjes zit nu wel ook in je koekenpan en dat geeft een lekkere smaak aan de jus. Schenk in de nog hete koekenpan wat van de overgebleven runderbouillon, voeg hieraan een klont roomboter, een eetlepel mosterd en wat maggi jus poeder toe. Roeren en even goed laten inkoken. Proeven en nog wat extra toevoegen van hetgeen jij nog nodig acht.

- Als de boerenkool klaar is giet je deze af MAAR gooi het vocht niet weg, maar vang het op en een schenkkom.
- Voeg aan de afgegoten aardappels en boerenkool de rul gebakken spekjes toe
- Stamp de boerenkool met spekjes goed aan en voeg er steeds wat van het opgevangen vocht aan toe om de boerenkool lekker smeuig te krijgen, totdat jij hem zelf goed vindt.

Serveren:
Diep bord, kuiltje in de boerenkool voor de jus, stuk rookworst aan de zijkant en nog wat extra mosterd (of Piccaliliy voor wie daar van houdt) en klaar is uw oerhollandse stamppot.

En zeg nou zelf daar hoeven wij Nederlanders ons toch echt niet voor te schamen......

1 opmerking:

  1. Nee, daar hoeven wij ons zeker niet voor te schamen.

    Way to go, girlie.

    BeantwoordenVerwijderen