Na anderhalve week op een vakantie te zijn geweest, waar de dagen voornamelijk gevuld waren met boodschappen doen, koken, wijn & cidre drinken, lunchen en uit eten gaan, ben ik maar weer eens begonnen met gezond en mager te koken en oke ook een beetje te sporten.
Vandaag heb ik een heerlijke pompoensoep gemaakt, die goed vult en je dus niet 's avonds op de bank achterlaat met zo'n hongergevoel. Hoe maak je deze magere pompoensoep?
Ingredienten voor 1 pan pompoensoep:
- 1 Biologische pompoen (de biologische pompoenen van AH zijn van een mooi, niet te groot, formaat)
- 1 Prei
- 4 tenen knoflook
- 1 grote zoete ui
- Stronkje verse gember
- Citroengras
- 1 a 2 rode pepers
- 2 a 3 kippenbouillonblokjes van bv Maggi
- Ca. 1 liter water
- Olijfolie
Ingredienten voor de kruidenquenelles:
- 200gr. Huttenkase
- Handvol verse Basilicum (of als variatie Koriander als je daar van houdt)
- Halve handvol verse Tuinkers
Bereiding
De pompoensoep
1. Zet water op in je waterkoker (doe maar helemaal vol)
2.Snipper de ui, hoeft niet te klein, want uiteindelijk wordt alles toch door de mixer gehaald.
3. Zet een (grote) pan op laag vuur met een scheutje olijfolie
4. Fruit de gesnipperde ui aan in de pan met olijfolie aan
5. De knoflooktenen! Leg steeds een knoflook neer op je snijplank en leg daarop je mes met de vlak kant op. Kneus nu met je mes de knoflook door een tik op het mes te geven. Je zult zien dat je het velletje van de knoflook er nu heel makkelijk in een keer van afpelt. Hak de 4 knoflooktenen in stukjes. Voeg de knoflook toe aan de ui en fruit deze even mee.
6. Zet het vuur nu even uit.
7. Als je van een beetje pittig houdt gebruik dan 2 rode pepers, houdt het anders bij 1. Snij de groene steel eraf. Pak de rode peper nu tussen je twee handen en rol deze heen en weer tussen je handen boven de wasbak. Alle zaadjes komen nu heel makkelijk los. Vervolgens tik je de laatste er nog even tegen de rand van de was bak uit. Snij de rode peper nu in ringen en voeg deze ook weer aan de knoflook en ui toe. Vuur staat nog steeds uit, maar roer het voor de smaak wel alvast even door de ui, olie en knoflook om de smaken en geuren (oh zo heerlijk) al lekker vrij te laten komen.
8. Was de prei en haal het overtollige groen aan de bovenkant eraf. Snij de prei in ringen en voeg ook die weer aan het mengsel in de pan toe.
9. Schil het stronkje gember en rasp die boven de pan over alle ingredienten in de pan.
10. Snij de pompoen in 8 parten, zoals bij een meloen. Verwijder de zaadlijsten en de schil, dit kan gewoon met een aardappelschiller of zo. Snij de parten nu in stukjes, ook zoals je bij een meloen zou doen eigenlijk. Voeg alle stukjes bij de rest in de pan.
11. Zet het vuur weer aan (niet te hoog, want het moet niet aanbranden) en roer alles even goed door elkaar dat de smaken in elkaar overlopen
12. Schenk het gekookte water ca. 1 liter nu in een kan (of wat ervoor door kan) en voeg de bouillonblokjes toe en roer dit door elkaar.
13. Pak de spriet citroengras en kneus die, maak er wat inkepingen in, zodat de geur goed vrij komt (je ruikt dat vanzelf)
14. Giet niet alle kippenbouillon over het mengsel in de pan, ongeveer tot onder de rand van de ingredienten. De ingredienten moeten niet helemaal onder komen te staan.
15. Voeg de spriet citroengras nu toe aan de pan. Duw hem lekker tussen alle ingredienten in.
16. Deksel op de pan en op laag vuur deze soep lekker laten koken, sudderen, trekken. Ongeveer 20 minuten denk ik, maar dit doe ik altijd op gevoel, dus prik af en toe eens in je pompoen om te kijken of de pompoen al helemaal gaar is.
17. Pompoen gaar? Zet het vuur nu uit. en verwijder de spriet citroengras
18. Laat de soep even een beetje afkoelen. Pureer de soep nu met een staafmixer tot een egaal geheel. Als het helemaal egaal is, ga je kijken 'wat vind ik van deze soep'? Vind je hem te dik, dan voeg je nog wat extra kippenbouillon toe (die je dus nog hebt staan als het goed is), weer pureren, net zo lang tot dat je denkt 'ja, zo vind ik hem mooi'.
De kruidenquenelles
1. Schep de Huttenkase in een bak.
2. Snipper de basilicum klein en voeg die aan de Huttenkase toe.
3. Snipper de tuinkers klein en voeg die aan de Huttenkase en basilicum toe.
4. Breng op smaak met wat grof zeezout en peper (naar eigen inzicht -> weer proeven dus!)
5. Hussel alles lekker goed door elkaar.
Serveren
Schep de warme soep in een kom of diep bord (of wat je wil natuurlijk).
Pak twee eetlepels en schep met een lepel een schep van het Huttenkase-mengsel op je lepel. De andere lepel leg je er nu bovenop en druk je het mengsel aan. Dit wissel je een paar keer om, zodat er een mooie quenelle ontstond. Deze Quenelle leg je dan voorzichtig op de soep. Je kunt het eventueel nog leuk garneren met een blaadje basilicum. En klaar is je magere edoch vullende soep.
Smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten